اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل الفرجهم.............. فیزیک دبیرستان رضا زارعی نمونه سوالات فصل به فصل فیزیک دبیرستان
| ||
|
PARTOZAEI بسمه تعالی نمونه سوالات فصل هشتم فیزیک رشته ریاضی(فیزیک حالت جامد)-پرتو زایی(رادیو اکتیویته) 1-پرتو زایی چیست؟وقتی هسته های ناپایدار واپاشیده می شوند و به هسته های سبک تر تبدیل می شوند پرتو هایی را گسیل می کنند که این خاصیت هسته ها را پرتو زایی گویند.
2-هسته های پرتو زا را تعریف کنید.هسته هایی نا پایدار یا بر انگیخته که توانایی گسیل پرتو ها را دارند را هسته های پرتوزا گویند. مانند هسته ی فسفر 32یا هسته ی اورانیوم 238 که پرتوزا هستند.
3-تغییر در هسته ی پرتو زا به چه روشهایی انجام می گیرد؟به سه روش انجام می گیرد ü گسیل ذره α ü گسیل ذره β ü گسیل ذرهγ 4-واپاشی هسته را وقتی ذرات αگسیل می کنند را توضیح دهید. یک هسته ناپایدار وقتی ذرات αگسیل میکند از عدد جرمی آن 4واحد و از عدد اتمی آن 2واحد کاهش می یابد.و محصول واپاشی عنصری می شود که در جدول تناوبی 2واحد کاهش در عدد اتمی دارد. معادله به صورت زیر نشان داده می شود
نماد هسته ناپایدار و Y نماد عنصر جدید می باشد.و α عنصری است با دو پروتون و دو نوترون که عدد جرمی آن 4 می باشد. در موازنه باید عدد جرمی وعدد اتمی دو طرف رابطه برابر شوند.
مثال:وقتی هسته اورانیوم 238 واپاشیده می شود و ذره آلفا گسیل می کندعنصر جدید توریوم 234 می شود که معادله این پرتوزایی به صورت زیر است
در سمت چپ عدد جرمی اورانیوم 238 می باشد پس در سمت راست نیز مجموع عدد جرمی ها باید 238 شود.همین طور عدد اتمی که در دو طرف معادله 92 می باشد تذکر:ذره آلفاهمان هسته هلیم می باشد که دارای دو پروتون و دو نوترون می باشد. 5-واپاشی عنصر همراه با گسیل ذرات βرا توضیح دهید.
وقتی عنصری ناپایدار ذرات βگسیل می کند عدد جرمی آن تغییری نمی کند و یک واحد به عدد اتمی افزوده می شودو ذره β دارای عدد جرمی صفر و عدد اتمی 1- می باشد. در این واپاشی نوترون به پروتون تبدیل می شود و یک الکترون گسیل می شود. برای این واپاشی معادله زیر برقرار است:
مثال:در واپاشی هسته فسفر 32 ذرهβگسیل می شود.و معادله واپاشی به صورت زیر می شود
محصول واکنش گوگرد می باشد
6-گسیل ذره گاما را توضیح دهید. در واپاشی بعضی هسته های برانگیخته عدد جرمی و عدد اتمی تغییری نمی کنندو هسته مقداری از انرژی خود را از دست می دهد و از حالت برانگیخته به حالت پایه می رود(از انرژی بیشتر به انرژی کمتر) برای این واپاشی معادله زیر برقرار است:
7-واکنش های زیر را کامل کنید. 1-
2-
3- موفق باشید.
موضوعات مرتبط: فیزیک دبیرستان، ، برچسبها: [ دو شنبه 23 ارديبهشت 1392برچسب:گسیل-پرتو-فسفر-واپاشی, ] [ 13:47 ] [ reza zarey ]
|
|
[ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By : iran skin ] |